Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΤΣΑΚΩΝΑ
«Η ΓΑΛΑΡΙΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παναγοπούλα 30/11/2010

Συνάδελφοι,
Προσπαθήσαμε το τελευταίο διάστημα, να χαμηλώσουμε τους τόνους δοκιμάζοντας την τακτική της συνεννόησης και της αναμονής.
Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρότατο ζήτημα των εκρηκτικών υλών και τα παράπονα των εργαζομένων για πονοκεφάλους. Προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε το ζήτημα θέτοντας ερωτήματα σε αρμόδιους φορείς, οι οποίοι αποδείχθηκαν «αναρμόδιοι» και «λίγοι». Δεχθήκαμε απειλές για μηνύσεις και αγωγές μέσω εξωδίκων γιατί πράξαμε το αυτονόητο. Δεχθήκαμε λοιδορίες και μάλιστα από συναδέλφους που θα έπρεπε να πρωτοστατούν στην προσπάθεια για διαλεύκανση και τέλος συκοφαντίες ότι συμμετέχουμε σε επιχειρηματικά παιχνίδια.
Ζητήσαμε από την VINCI να κάνει το αυτονόητο. Να ζητήσει έλεγχο από αρμόδιο κρατικό φορέα για να δούμε αν έχουν βάση οι φόβοι των εργαζομένων.
Η μέχρι τώρα στάση της ήταν η γνωστή τακτική. «Πετάμε την μπάλα στην κερκίδα και κερδίζουμε χρόνο». Διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα εξεταστεί, αλλά καμία πρωτοβουλία.
Άφηναν πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές αλλά τελικά αποδείχθηκε πως το μόνο που ήθελαν είναι να κερδίσουν χρόνο. Έτσι κι αλλιώς η χρήση εκρηκτικών τελειώνει σε λιγότερο από 4 μήνες. Η ευθύνη πλέον είναι όλη δική τους. Εμείς απλώς κάναμε το αυτονόητο χωρίς να λογαριάσουμε προσωπικό κόστος (όχι σαν κάποιους άλλους) Θελήσαμε να προστατέψουμε την υγεία των εργαζομένων. Τώρα ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Όλο αυτό το διάστημα συνάδελφοι προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε το μίνιμουμ.
Όλες οι διεκδικήσεις μας περιορίστηκαν στο να ζητάμε:
1ον Να δοθούν τα επιδόματα σε συναδέλφους που παράνομα δεν δίνονται.
2ον Να δοθεί επίδομα γαλαρίας σε οδηγούς και λιπαντές
3ον Να εργαστεί μια ώρα επιπλέον η νυχτερινή βάρδια για αύξηση των εισοδημάτων της
4ον Να δοθεί το ½ του κόστους των μετακινήσεων και όχι το 1/3 που δίνεται μέχρι τώρα.

Η στάση της εργοδοσίας ήταν χαρακτηριστική
1ον Απειλές για απολύσεις συναδέλφων σε περίπτωση που είχαν δράση στο σωματείο.
2ον. Παρότρυνση των εργαζομένων για μαζική αποχώρηση από το Σωματείο.
3ον Επιλεκτική χορήγηση επιδομάτων και άρνηση κατά παράβαση των νόμων και των συμβάσεων για χορήγηση των επιδομάτων σε συναδέλφους που δικαιούνται (οθόνης, ενοικίου και υπευθυνότητας σε χειριστές, αναρρίχησης σε ηλεκτρολόγους και ηλεκτροσυγκολλητές, μεταπτυχιακών σπουδών κλπ.)
4ον Ελεημοσύνη της μίας επιπλέον ώρας την εβδομάδα για την νυχτερινή βάρδια
5ον Καμία αύξηση για οδηγούς και λιπαντές με την μορφή επιδόματος γαλαρίας

Δεν ήταν μόνο αυτά όμως.
-Είναι η συστηματική παραβίαση του προβλεπόμενου χρόνου ασφαλείας έπειτα από τις ανατινάξεις
- Είναι η παράνομη χρήση λέιζερ στα μάτια των εργαζομένων και ο τραυματισμός από την χρήση του, ενός οδηγού φορτηγού Δημόσιας χρήσης
- Είναι η παράνομη χρησιμοποίηση φορτηγών Ι.Χ. στα τούνελ
- Είναι η απομάκρυνση οδηγών φορτηγών Δ.Χ. έπειτα από καταγγελίες για όλα αυτά
- Είναι ο εκβιασμός των εργαζομένων για υπογραφή σύμβασης δεύτερης ειδικότητας (βοηθός γομωτή, βοηθός χειριστή κλπ)
- Είναι η παράνομη χρησιμοποίηση χειριστών σε μηχανήματα που δεν κατείχαν ούτε τα ανάλογα διπλώματα, ούτε την ανάλογη πείρα.
- Είναι η παράνομη εργασία βοηθών χειριστών χωρίς την επίβλεψη χειριστού και για περισσότερο από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα
- Είναι η χρησιμοποίηση αυτοκινήτων χωρίς πινακίδες, χωρίς ασφάλεια, χωρίς ΚΤΕΟ, χωρίς τέλη κυκλοφορίας
-Είναι η αδυναμία μεταφοράς εργαζομένου μετά από ατύχημα γιατί δεν υπήρχε αυτοκίνητο
-Είναι η έλλειψη αποδυτηρίων για να αλλάξουν οι εργαζόμενοι.
-Είναι η κοροϊδία των ηλεκτροσυγκολλητών και η μη χορήγηση επιδόματος χρήσης οξυγόνων. Οι μόνοι εργαζόμενοι δίχως δεύτερη ειδικότητα αυτή του οξυγονοκολλητή ή του φλογωχειριστή γιατί θα έπρεπε να δοθεί το επίδομα.
-Είναι η έλλειψη οχημάτων στα μέτωπα
-Είναι η μεταφορά 20 εργαζομένων με λεωφορείο 11 θέσεων
-Είναι η άρνηση να δοθεί απάντηση έπειτα από 6 μήνες για το πώς πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι την 1η Μάη.
-Είναι που για να προσληφθείς σήμερα στην VINCI πρέπει να προσληφθείς με 2 & 3 ειδικότητες παράλληλα.
Και το κυριότερο:
Η πλήρης εντατικοποίηση της εργασίας.
Δεν περπατάμε….τώρα τρέχουμε.
Ένα είναι σίγουρο πάντως συνάδελφοι. Αν δεν υπήρχε το σωματείο τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Η δική μας παρέμβαση απέτρεψε πολλές παρανομίες και παραβιάσεις.
Και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Δεν μας πτοούν όσοι διέδωσαν πως φταίει το Σωματείο που δεν «κλείδωσε το 75%» και η προσαύξηση της υπερωρίας από 75 πήγε στο 60 ενώ γνωρίζουμε όλοι πως αν άλλαζε ο νόμος η VINCI θα έκανε χρήση του νόμου όπως είχε αποφασισθεί στις διαπραγματεύσεις. Ούτε φταίει το Σωματείο που απαγορεύτηκαν με νόμο οι αυξήσεις πέραν του 0%. Αλήθεια εκείνα τα Σάββατα γιατί δεν κόπηκαν όπως διέδωσαν κάποιοι εξ’ αιτίας της παρέμβασης του Σωματείου?
Η πρώτη απάντηση θα δοθεί στις 15/Δεκέμβρη με την συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Γενική ΑΠΕΡΓΙΑ.
Και θα είναι μόνο η αρχή. Τολμήστε να ζητήσετε από τους εργαζόμενους να δηλώσουν νωρίτερα τι θα πράξουν. Τολμήστε να σκίσετε τις αφίσες του Σωματείου. Τολμήστε να βάλετε τους εργαζόμενους από την πίσω πόρτα. Αυτοί την φορά δεν θα είμαστε καθόλου ευγενικοί. Και αυτό είναι προειδοποίηση.


Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Τσελεπής Θεόδωρος Λυμπέρης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου