Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Αυτοκινητόδρομοι: Οι 43 τράπεζες που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες

Aρση του αδιεξόδου στα έργα με συμβάσεις παραχώρησης
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, για την επίλυση των διαφορών με τις 43 τράπεζες που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες των πέντε οδικών έργων με συμβάσεις παραχώρησης, που έχουν οδηγήσει σε στάση πληρωμών και σε αδιέξοδο την πορεία των έργων αυτών.

Οι συνεχείς συναντήσεις τόσο με τους εκπροσώπους των τραπεζών, όσο και των κατασκευαστικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, που βρίσκονται με το ένα πόδι στις κοινοπραξίες, αφού αρκετές από αυτές έχουν σταματήσει την κατασκευή των έργων προχωρώντας σε απολύσεις του προσωπικού, υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να οδηγήσουν σε λύση.

Πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών έκαναν λόγο για άρση του αδιεξόδου μέχρι το τέλος του μηνός, αφού βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, με μείωση του τεχνικού αντικειμένου τους, αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με τις απαλλοτριώσεις και τα αρχαιολογικά, καθώς και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, αλλά, κυρίως, εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.

Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από την ΕΤΕΠ, έπειτα από συμφωνία να αναλάβει, μέσω τιτλοποίησης, τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Οπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, η κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων με συμβάσεις παραχώρησης που είναι σε εξέλιξη, όμως και οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να δείξουν έμπρακτα τον ίδιο ζήλο, ενώ επανέλαβε ότι, στις λύσεις για την άρση του αδιεξόδου, θα περιλαμβάνονται και δραστικές μειώσεις των διοδίων, κυρίως για τα τμήματα που είναι υπό κατασκευή.

Ο E65

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές συμμετοχές στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, γνωστό και ως Ε65, είναι 8 ξένες με ποσοστό 60,68% και 7 ελληνικές τράπεζες με ποσοστό 39,32%, ενώ παραχωρησιούχοι μέτοχοι στην Κεντρική Οδό Α.Ε. είναι οι εταιρείες Cintra Concessiones de Infraestructuras de Transporte SA, ΓΕΚ Α.Ε., Ιridium Concesiones de Infraestructuras SA και Dragados SA.

Oι τράπεζες που συμμετέχουν στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος Ε65 είναι 8 ξένες και 7 ελληνικές και συγκεκριμένα οι εξής:

-Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA

-Banco Santander SA London

Branch (formerly Banco Sanco Santander entral Hispano, SA London Branch)

-Instituto De Gredito Oficial

-Deka Bank Deutsche Girozentrale

-Fortis Bank, SA Sucursal en Espana

-Caixa Banco de Investimento SA

Sucursal Financeira Exterior

-Banco Espirito Santo SA London

Branch

-Caixa Geral de Depositos SA, France Branch

-WestL B AG, London Branch.

-EFG Eurobank [EFGr.AT] Ergasias SA.

-Piraeus Bank SA.

-Agricultural Bank of Greece SA

-Emporiki Bank of Greece SA

-Marfin Egnatia Bank SA.

-National Bank Of Greece SA

-Probank SA.

Ελευσίνα - Τσάκωνα

Σε ό,τι αφορά τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα- Πύργος - Τσακώνα, οι τραπεζικές συμμετοχές είναι 14 ξένες τράπεζες σε ποσοστό 52,10% και 11 ελληνικές με ποσοστό 47,60%, ενώ παραχωρησιούχοι μέτοχοι στην Ολυμπία Οδό Α.Ε. είναι οι εταιρείες Vinci Concession SAS, Hochtief PPP Solutions, Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε., J&P Αβαξ Α.Ε., Αθηνά ΑΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα Α.Ε.

Οι τράπεζες που συμμετέχουν είναι οι εξής:

-Calyon

-Banco Comercial Portugues

-Commetzbank AG

-Bayerische Landesbank

-HSBC

-BNP Paribas Fortis Bank).

-Bank of Cyprus

-Dekabank Deutsche Girozentrale

-KFW

-DZ Bank, London

-BIIS

-BK of Ireland

-Societe Generale

-European Investment Bank.

-Alpha Bank [ACBr.AT] A.E.

-Emporiki Bank of Greece

-Piraeus

-EFG

-Probank

-ATE Bank

-Marfin Bank

-Millennium Bank SA

-National Bank of Greece, Athens

-Geniki

-Hellenic Public Bank LTD.


Κόρινθος - Σπάρτη

Στον αυτοκινητόδρομο Μωρέας Α.Ε., που αφορά στην κατασκευή του άξονα Κόρινθος- Τρίπολη - Καλαμάτα- Λεύκτρο - Σπάρτη, οι παραχωρησιούχοι μέτοχοι είναι οι εταιρείες Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε., Intracom [INRr.AT] Holdings και η J&P Αβαξ Α.Ε., ενώ οι τραπεζικές συμμετοχές είναι 6 ξένες τράπεζες με συμμετοχή 37,50% και 9 ελληνικές με 62,50%.

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο Μωρέα Α.Ε. είναι οι εξής:

-HVB Athens

-BNP Paribas

-Royal BK of Scotland

-Bank of Ireland

-Bayerische Laba, London

-West LB, Madrid

-Alpha Bank

-Piraeus Bank

-Agricultural Bank

-Attica Bank

-EFG Eurobank

-Emporiki Bank

-General Bank (Geniki)

-Millennium Bank

-National BK of Greece

Ιόνια Oδός

Στην Ιόνια Οδο, που αφορά στην κατασκευή του τμήματος Αντίρριο - Ιωάννινα του ΠΑΘΕ, Μεταμόρφωση - Σκάρφεια, καθώς και Σχηματάρι - Χαλκίδα, οι παραχωρησιούχοι μέτοχοι της ανωνύμου εταιρείας παραχώρησης Νέα Οδός είναι οι εταιρείες Cintra Concesiones de Infraestructuras de Transporte SA (Μαδρίτη), ΓΕΚ Α.Ε., Iridium Concesiones de Infraestructuras SA (Μαδρίτη), ACS και Dragados SA (Μαδρίτη). O τραπεζικές συμμετοχές είναι 6 ξένες τράπεζες με συμμετοχή 42,40% και 8 ελληνικές με 57,60% και συγκεκριμένα οι εξής:

- Banca Infraestrutture

-Banco Santander (London)

-BBVA

- Caja Ahorros y Monte de Piedad

-Fortis Bank

-Instituto de Credito Oficial

- Agricultural Bank of Greece

Bank of Attika

-EFG Eurobank Ergasias SA

-Emporiki Bank of Greece

-General Bank of Greece SA

-Millennium Bank SA

-National Bank of Greece

-Piraeus Bank SA

Μαλιακός - Κλειδί

Σε ό,τι αφορά τον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός - Κλειδί, παραχωρησιούχοι μέτοχοι της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. είναι οι εταιρείες Hochtief PPP Solutions GΜΒΗ (Γερμανία), Ελληνική Τεχνοδομική [HELr.AT] , J&P Αβαξ A.E., Vinci Concessions SAS (Γαλλία), ΑΕΓΕΚ [GCEr.AT] και Αθηνά ΑΤΕ, ενώ οι τραπεζικές συμμετοχές είναι 8 ξένες τράπεζες με ποσοστό 47,22% και 6 ελληνικές με 52,78% και αναλυτικά οι εξής:

-Ing Bank

-Dexia Credit Local

-Depfa

-KBC Finance Ireland

-Mizuho Corporate

-Calyon

-KFW-Ipex Bank

-Societe Generale

-Piraeus Bank

-National Bank of Greece

-Alpha Bank

-Geniki Bank

-EFG Eurobank

-Emporiki Bank

«Απίθανο σενάριο»

Απίθανο φαντάζει το εναλλακτικό σενάριο που υποστηρίζουν κάποιες πλευρές για ανάληψη εξ ολοκλήρου της κάλυψης του προϋπολογισμού των πέντε οδικών έργων με συμβάσεις παραχώρησης από το ελληνικό Δημόσιο, στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι τράπεζες που συμμετέχουν στα σχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου