Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Του Γιωργου Λιαλιου Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τον Ιούνιο οι μειώσεις στα διόδια
Την ίδια περίοδο η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις «προβληματικούς» οδικούς άξονεςΤον Ιούνιο, εκτός νέου απροόπτου, τοποθετεί χρονικά το υπουργείο Υποδομών τις μειώσεις για τα διόδια και την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις «προβληματικούς» οδικούς άξονες που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Οι πέντε παραχωρησιούχοι και οι εκπρόσωποι των τραπεζών απάντησαν στις προτάσεις του υπουργείου για την υπογραφή μιας «ενδιάμεσης» συμφωνίας και χθες ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κομισιόν, που συγχρηματοδοτεί τα έργα. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι πέντε παραχωρησιούχοι και οι εκπρόσωποι των τραπεζών κατέθεσαν στο υπουργείο Υποδομών τις απόψεις τους επί του σχεδίου «ενδιάμεσης συμφωνίας» που τους δόθηκε λίγο πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπουργείο Υποδομών θα δημιουργήσει ένα εγγυητικό λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πείσει τις τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι τη δανειοδότηση των έργων. Παράλληλα, παραχωρησιούχοι και τράπεζες θα δεχθούν τη μείωση των διοδίων, λαμβάνοντας το υπόλοιπο ποσό από το κράτος. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, παραχωρησιούχοι και τράπεζες επανέφεραν στην τοποθέτησή τους το θέμα των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού του έργου (με όρους 2006-07), αλλά και της αύξησης του πεδίου ευθυνών του Δημοσίου σε σχέση με τα έργα, ζητήματα που όμως αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για το υπουργείο Υποδομών.

Ποια είναι, λοιπόν, τα επόμενα βήματα; Από χθες ξεκίνησαν και πάλι οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο και καθένα ξεχωριστά από τους πέντε παραχωρησιούχους (Ολυμπία Οδός, Μορέα, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα στον Μάιο. Μέσα στις επόμενες ημέρες, κλιμάκιο του υπουργείου πρόκειται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να θέσει την ενδιάμεση συμφωνία υπ’ όψιν των κοινοτικών αξιωματούχων, καθώς η συναίνεσή τους είναι απαραίτητη. Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο και ταχύτερους των σημερινών ρυθμούς, τότε το «μνημόνιο κατανόησης» θα είναι έτοιμο για υπογραφή στις αρχές Ιουνίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον μήνα. Πριν υπογραφεί, πάντως, οι εκπρόσωποι του υπουργείου θα το παρουσιάσουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Εν τω μεταξύ, η πρόοδος των εργασιών στα τέσσερα από τα πέντε έργα (πλην της εθνικής οδού Κορίνθου - Καλαμάτας - Σπάρτης, που δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα) προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Εργα πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή μόνο στις σήραγγες των Τεμπών και σε περιορισμένο αριθμό εργοταξίων στην Κορίνθου - Πατρών και στην Ιονία Οδό. Η είσπραξη των διοδίων, ωστόσο, συνεχίζεται κανονικά, με τους παραχωρησιούχους να υποστηρίζουν ότι εξυπηρετεί τα έξοδα λειτουργίας των αξόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου