Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΤΣΑΚΩΝΑ
«Η ΓΑΛΑΡΙΑ»


- Περικόπτονται σε μόνιμη βάση η 13η και η 14η συντάξη. Αντί αυτών θα χορηγείται επίδομα 800 ευρώ τον χρόνο (400 τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι) για μηνιαίες αποδοχές κάτω των 2.500 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό δεν θα δίνεται κανένα επίδομα.
- Το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) περιορίζεται μεταξύ 0,8% τον χρόνο για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και έως 1,5% για ασφάλιση στο 40ό έτος (από 0,7% έως 3,3% στο προσχέδιο νόμου). Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, αυτό το ποσοστό (από 2% τον χρόνο σήμερα) μαζί με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ αθροίζει ποσοστό σύνταξης στο 64%.
- Ολοι οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν μετά το 60ό έτος στη σύνταξη. Σε αυτό το έτος θα είναι πλήρεις οι αποδοχές α) με 40 έτη ασφάλισης, β) στα βαρέα και γ) για τις μητέρες με ανήλικο - στο 50ό έτος. Αλλά μειωμένες στην περίπτωση της 35ετίας. Για να δοθεί ολόκληρη η σύνταξη με 35ετία θα απαιτείται το 65ο έτος.
- Τίθενται νέα αυστηρότερα όρια για τη λήψη της σύνταξης από τις άγαμες ή διαζευγμένες κόρες. Μέχρι το 30πλάσιο του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 1.020 ευρώ) δεν γίνεται καμιά περικοπή (40πλάσιο σήμερα). Πάνω από αυτό το όριο θα χορηγείται το 1/3 για νέες έως 40 ετών, το 1/2 στις ηλικίες 40-60 και τα 3/4 για τις μεγαλύτερης ηλικίας.
- Περιορίζονται στο 2% τον χρόνο όσες συντάξεις ξεφεύγουν (ΟΑΕΕ, ΤΣΠΕΑΘ κ.ά.) από αυτό το ποσοστό και θα ισχύσει από το 2012.
- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα ισχύσει από το 2015 και για τα έτη που θα διανυθούν από το 2011 και μετά. Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται, σταδιακά, το σύνολο του ασφαλιστικού βίου (40ετία) με συντελεστή βελτίωσης 0,06%. Το ίδιο ποσοστό βελτίωσης των συντάξιμων αποδοχών θα ισχύσει και για τη διαδοχική ασφάλιση (τίθεται σε εφαρμογή από το 2011 και μετά).


Τα όρια ηλικίας
- Από το 2011 κιόλας θα αρχίσουν να αυξάνουν τα όρια ηλικίας για έξοδο στη σύνταξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνει βίαια και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια το 2013, όπως θα συμβεί με την αύξηση της 37ετίας σε 40ετία. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αναπροσαρμογή των ορίων θα ολοκληρωθεί το 2015.
- Για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης θα υπολογίζεται πλασματικός χρόνος ανεργίας και ασθένειας (από 1 χρόνο σε κάθε περίπτωση), στρατού, λοχείας, εκπαιδευτικής άδειας και σπουδών.
- Πρόκειται για τις διατάξεις του διπλού νομοσχεδίου τόσο για τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα όσο και το Εργασιακό, ενώ αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή και το Ασφαλιστικό του Δημοσίου. Στόχος είναι και τα τρία καυτά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της εργασίας και τις προσδοκίες για τις απολαβές στην τρίτη ηλικία να «κλείσουν» μέχρι τις 15 Ιουλίου που λήγει η ολομέλεια της Βουλής.*

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές πέντε διατάξεις. Πρόκειται για:
1. Τον καθορισμό μέσω κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του ποσού της βασικής σύνταξης (το άρθρο 80 του Συντάγματος επιτάσσει τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων με νόμο).
2. Τη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο δεν θα καλύπτει από την πρωτοχρονιά του 2011 τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων (είναι αντίθετη με το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο "α δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους").
3. Την αναστολή καταβολής σύνταξης σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται (Προσκρούει στο άρθρο 1 της ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας).
4. Την πρόβλεψη για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με την οποία όσοι διορίζονται στο Δημόσιο από την πρωτοχρονιά του 2011 θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (Απευθύνεται σύσταση να υπάρξει ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής με βάση τον κανονισμό του κοινοβουλίου).
5. Τους όρους συνταξιοδότησης χηρών (Ζητείται ρύθμιση για τους δημοσίους υπαλλήλους με βάση την αρχή της ισότητας).───────────────────────────────────────────────────
www.galaria2010.blogspot.com galaria2010@gmail.com
2610 960 826

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου