Όταν οι οπαδοί δεν μένουν μόνο στα λόγια!
25/5/2011 8:38:23 μμ.
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Η παρουσίαση του προγράμματος των Supporters για το διοικητικό πρόβλημα της ΑΕΚ μπορεί να έτυχε διχασμένων σχολίων, αλλά δεν είναι κάτι ανεφάρμοστο. Αλλωστε, και στην Ελλάδα έχουμε περιπτώσεις που οι οπαδοί πήραν τις τύχες των ομάδων στα χέρια τους, με τον Αρη να αποτελεί το κλασικότερο παράδειγμα.
Αλλά αν υπάρχει μία ομάδα σε όλη την Ευρώπη που καλό είναι να γίνει απόλυτο παράδειγμα για τους οπαδούς, αυτή είναι η Γουίμπλεντον. Μία ομάδα που βίωσε την πιο δύσκολη στιγμή πριν από εννέα χρόνια, όταν τη διέλυσαν, και που οι οπαδοί της είδαν τους τότε Νορβηγούς ιδιοκτήτες να την ξεπουλάνε! Ξαφνικά από το νοτιοδυτικό Λονδίνο –όπου ήταν η έδρα της για 113 χρόνια– η Γουίμπλεντον βρέθηκε στο Μίλτον Κέινς, 60 μίλια πιο μακριά. Και το χειρότερο, η νέα ομάδα δεν θα λεγόταν καν Γουίμπλεντον, αλλά Μ.Κ. Ντονς. Οι (λίγοι είναι αλήθεια) οπαδοί των Ντονς δεν έμειναν μόνο στις διαμαρτυρίες, αλλά αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Ετσι επανίδρυσαν τη Γουίμπλεντον κι άρχισαν πάλι από το μηδέν.
Για μία ομάδα που ανέβηκε το 1986 στη μεγάλη κατηγορία ύστερα από μόλις εννιά σεζόν επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το ταξίδι προς την κορυφή ήταν τρελό και θεαματικό. Η Γουίμπλεντον όχι μόνο παρέμεινε στους μεγάλους, αλλά το 1988 έκανε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών, νικώντας στον τελικό του Κυπέλλου την πανίσχυρη Λίβερπουλ 1-0 και στερώντας της το νταμπλ.
Η ομάδα είχε μείνει στην ιστορία σαν «Crazy gang» γιατί οι παίκτες της ήταν... τρελοκομεία με πρωτεργάτη τον (μετέπειτα ηθοποιό) Βίνι Τζόουνς. Το 2001, κι αφού ήδη το 2000 η ομάδα για πρώτη φορά είχε πέσει από την Πρέμιερ Λιγκ, πουλήθηκε σε ένα επενδυτικό γκρουπ και έτσι με τη μετονομασία σε Μ.Κ. Ντονς άλλαξαν όλα.
Η νίκη της Γουίμπλεντον στα πέναλτι (4-3) επί της Λούτον στον τελικό των πλέι οφ της Blue Square Premier το περασμένο Σάββατο μπορεί να μη βρήκε χώρο στα κεντρικά θέματα των εφημερίδων, όμως δεν παύει να είναι σημαντική, όχι μόνο για τον ίδιο τον σύλλογο, αλλά για το ποδόσφαιρο συνολικά. Η προσπάθεια των φιλάθλων, που κατάφεραν πριν από εννέα χρόνια μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες να συγκεντρώσουν ένα αρχικό κεφάλαιο, να βρουν γήπεδο και να γίνουν δεκτοί στο τοπικό πρωτάθλημα, εννέα κατηγορίες πιο κάτω από την Πρέμιερ Λιγκ, απέδωσε καρπούς! Και η ιστορία τους αποδεικνύει πως κάποιες φορές αρκούν η κοινή λογική και ο επαγγελματισμός για να έρθει η επιτυχία. Για να βρουν τότε τους παίκτες που θα απάρτιζαν το ρόστερ έκαναν δοκιμές με αγγελίες στην τοπική εφημερίδα, ενώ όλοι όσοι ανέλαβαν να τη διοικήσουν ήταν άνθρωποι με ικανότητες που δούλευαν άμισθοι! Οπως και οι παίκτες, ενώ οι οπαδοί επιμερίζονταν δουλειές προκειμένου να διευκολυνθεί οικονομικά ο σύλλογος. Αλλοι έπλεναν τις στολές, άλλοι έβαζαν τα αυτοκίνητά τους για τις μετακινήσεις κι άλλοι οργάνωναν με ρεφενέ να υπάρχουν φαρμακείο, αναψυκτικά και κάποια σάντουιτς για τους παίκτες μετά τα ματς!
Ανεβαίνοντας σιγά σιγά τις κατηγορίες, τα πράγματα άλλαζαν και βρέθηκαν χορηγοί, ενώ πια η ομάδα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό οπαδών από την εποχή της παλιάς Γουίμπλεντον, τη χρονιά που υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ. Και επειδή κάθε ιστορία χρειάζεται τον δικό της πρωταγωνιστή, ο τελικός του Σαββάτου τον βρήκε στο πρόσωπο του τερματοφύλακα της Γουίμπλεντον Σεπ Μπράουν. Δεν ήταν μόνο τα δύο πέναλτι που απέκρουσε, αλλά και το γεγονός ότι ο 21χρονος γκολκίπερ είναι φανατικός οπαδός του συλλόγου, όπως και η οικογένειά του, που κάνουν την ιστορία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να συνδέσουν τον Μπράουν με τον Ντέιβ Μπίσαντ, ο οποίος είχε γίνει ο πρώτος τερματοφύλακας που απέκρουσε πέναλτι σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας το 1988 κόντρα στη Λίβερπουλ, διώχνοντας σουτ του Ολντριτζ. Η επέμβασή του εκείνη εμπόδισε τους «κόκκινους» να ισοφαρίσουν κι έτσι, χάρη στο τέρμα του Λόρι Σάντσες, η Γουίμπλεντον κατέκτησε τον μοναδικό σπουδαίο τίτλο της ιστορίας της. Ο ίδιος ο Μπίσαντ, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε τη νίκη της Γουίμπλεντον στα πλέι οφ πιο σημαντική και από το Κύπελλο του 1988.
Ωστόσο, πέρα από τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή Τέρι Μπράουν, το εγχείρημα κρίνεται πετυχημένο κυρίως χάρη στη συμβολή δεκάδων ανθρώπων που προσέφεραν εθελοντικά στον σύλλογο. Η Γουίμπλεντον θα είναι η μοναδική ομάδα στις αγγλικές επαγγελματικές κατηγορίες που θα ανήκει στους οπαδούς της και θα χρηματοδοτείται μόνο από τις εισπράξεις των εισιτηρίων, κάτι που δεν της επιτρέπει να έχει μεγάλο μπάτζετ για μεταγραφές. «Ανεβήκαμε τόσες κατηγορίες χωρίς χρήματα από κάποιον εκατομμυριούχο ιδιοκτήτη, αλλά χάρη στη δύναμη των οπαδών –την πραγματική δύναμη των οπαδών», τόνισε ο Μπράουν. Και φυσικά δεν τον χρειάζονται τώρα.
Τελικά εκείνος που είχε πει πριν από εννέα χρόνια πως οι φίλαθλοι θα προτιμήσουν να στηρίξουν την ομάδα της Γουίμπλεντον στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, παρά να παρακολουθήσουν το... μεταλλαγμένο σύνολο της Μ.Κ. Ντόνς να αγωνίζεται ακόμα και στην Πρέμιερ Λιγκ δικαιώθηκε! Και η περίπτωση των ορίτζιναλ Ντονς αποτελεί έναν αληθινό φάρο για όποια ελληνική ομάδα θα θελήσει να το ακολουθήσει, φτάνει οι οπαδοί να καταλάβουν πως θαύματα δεν γίνονται μέσα σε ένα καλοκαίρι, ούτε σε δύο. Θέλει υπομονή και πάνω απ' όλα μεράκι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου