Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

από attacktv

"Εφ' όπλου λόγχη" οι εργαζόμενοι στην πρώην ΕΒΟ
<="" img="" border="0">

Σε νέες κινητοποιήσεις μέσα στο Σεπτέμβριο, που θα περιλαμβάνουν από επίσχεση εργασίας μέχρι πορείες και διαδηλώσεις, σε Πάτρα και Αθήνα, αλλά και δυναμική παρουσία στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ, στη συμπρωτεύουσα, προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της κρατικής εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ), στο Αίγιο, καθώς οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι δηλώνουν πως γι' αυτούς είναι ξεκάθαρο ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας, κάτι που, όπως λένε, προκαλεί τεράστια ανασφάλεια στους ίδιους και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας.
Σε δηλώσεις του στο attacktv.gr, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Σπηλιόπουλος, ανέφερε ότι "η αποκρατικοποίηση προχωρεί κανονικά" και εξήγησε πως εννοεί ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο του κρίσιμου ποσοστού που είχε ανακοινωθεί επίσημα στους εργαζόμενους.
Ωστόσο, από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ουρανία Μπίρμπα, υποστήριξε ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Σπηλιόπουλου δεν έχουν αντίκρισμα στην πραγματικότητα και περιγράφει μία ζοφερή εικόνα, λέγοντας πως, όποιο από τα σενάρια που έχουν ακουστεί κι αν ισχύσει τελικά, το σίγουρο είναι ότι το Δημόσιο χάνει την πλειοψηφία, αφού σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του θα περιοριστεί κάτω από 51%.
Επίσης, τόνισε ότι οφείλονται στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του Ιουλίου και το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ περαιτέρω πλήγμα γι' αυτούς αποτελεί η προαναγγελθείσα ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που θα σημάνει επιπλέον μισθολογικές απώλειες.
Νέος... γύρος από τις 12 του μηνός
Σχετικά με το πλάνο των προσεχών κινητοποιήσεων, η κυρία Μπίρμπα επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι έδωσαν άλλη μία μικρή προθεσμία στην κυβέρνηση, μετά την πάροδο της οποίας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες, ακόμη πιο δυναμικές, κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, όπως είπε, καταστρώνεται πρόγραμμα για επίσχεση εργασίας από τις 12 Σεπτεμβρίου, που θα τους επιτρέψει να συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα, αλλά και να γνωστοποιήσουν ευρύτερα το πρόβλημα που απασχολεί την εταιρεία και τους ίδιους, λαμβάνοντας μέρος με πανό διαμαρτυρίας στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι, ύστερα από αρκετές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού, εργαζόμενοι της πρώην ΕΒΟ προχώρησαν μέσα στον Αύγουστο σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας, στην Αθήνα, επιδιώκοντας και πετυχαίνοντας -προς το παρόν, τουλάχιστον- ν' αποτρέψουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και την προώθηση σχεδίου "εκδίωξης" μεγάλου αριθμού εργαζομένων, ακόμη και με 30 χρόνια δουλειάς, με αντάλλαγμα την παροχή αποζημίωσης 5.000 ευρώ για τους υπαλλήλους και 15.000 για τους εργατοτεχνίτες.
Όσον αφορά τις άμεσες κινήσεις που γίνονται για την επιβίωση της εταιρείας, η κυρία Μπίρμπα είπε ότι πασχίζει να πάρει ένα δάνειο, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα το καταφέρει. Κατήγγειλε, μάλιστα, τον κ. Σπηλιόπουλο ότι, αντί να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, διοχετεύει την ενεργητικότητά του και τις διασυνδέσεις του για να προωθήσει σύμβαση με μία συγκεκριμένη εταιρεία καθαρισμού, στην οποία εργάζεται συγγενικό πρόσωπο γνωστού συνδικαλιστικού στελέχους της περιοχής.
Παράλληλα, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στιγμάτισε το ότι, την ώρα που δεκάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, δαπανώνται 7.000 ευρώ για να επιχορηγηθεί η διατριβή ενός στελέχους της εταιρείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου