Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ

Πού’ ναι οι δρόμοι;

Εισπράττουν διόδια ενώ τα εργοτάξια έχουν διαλυθεί

Εικόνα πλήρους κατάρρευσης με τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση εμφανίζουν οι τέσσερις από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες ακόμη και αν υπήρξε άμεσα μια συμφωνία, τα έργα δεν θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν πριν τις αρχές του 2012.

Αιτία είναι η πλήρης διάλυση των εργοταξίων, οι μαζικές απολύσεις και η εκποίηση μηχανημάτων καθώς για να «ξαναδουλέψει» η μηχανή θα απαιτήσει χρόνο και φυσικά όταν και όποτε υπάρξει συμφωνία με τους τραπεζίτες, να κυρωθεί από τη βουλή και να λάβει και όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την ΕΕ.

Στο μεταξύ η είσπραξη διοδίων, συνεχίζεται σε έργα καθηλωμένα και είναι η μόνη υποχρέωση των εργολάβων που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.
Πέντε μήνες μετά τις προσπάθειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών να βρεθεί σημείο σύμπλευσης με τους πιστωτές και τους εργολάβους, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα με τις τράπεζες να ζητούν να υποθηκεύσουν όλα τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων και να επιμένουν στην αλλαγή των όρων χρηματοδότησης.

Πρόσφατα, με αφορμή το road show που γίνεται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο από το ελληνικό χρηματιστήριο με τη συμμετοχή ελλήνων επιχειρηματιών, υπήρξαν διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκπροσώπους του κλάδου ότι σύντομα θα πάει στη βουλή νέα σύμβαση για τα έργα. Ωστόσο τα μηνύματα που στέλνουν στελέχη των αυτοκινητοδρόμων αλλά και το υπουργείο Υποδομών είναι ότι ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», κρατώντας αποστάσεις από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Υποδομών έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του και πρόσφατα ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις εισπράξεις των διοδίων του τελευταίου τριμήνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έλεγχος δεν υπάρχει.
Χθες δύο κοινοπραξίες (η Ολυμπία Οδός και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) που σχεδόν στο σύνολό τους έχουν σταματήσει να εκτελούν κατασκευαστικό έργο πλην των εργασιών συντήρησης, διέψευσαν με ανακοινώσεις του το υπουργείο.

Όπως υποστηρίζουν, στο υπουργείο Υποδομών είναι εγκατεστημένο σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης των διοδίων που όπως ισχυρίζονται δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των διελεύσεων.
«Στο τέλος κάθε μήνα τα στοιχεία που καταγράφονται στο αυτοματοποιημένο σύστημα διοδίων αποστέλλονται στο Δημόσιο για έλεγχο σε μορφή αναφοράς. Επιπλέον, τα ίδια αυτά στοιχεία ελέγχονται σε μηνιαία βάση για την είσπραξη του ΦΠΑ από την αρμόδια φορολογική αρχή» αναφέρει Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και προσθέτει ότι η Εγνατία Οδός περνά από «κόσκινο» τα στοιχεία και μέσω ορκωτών λογιστών.

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο προ εβδομάδων υπήρξε καταγγελία από την Ομοσπονδία εργαζομένων του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ ότι το σύστημα παρακολούθησης των διοδίων που είχε κοστίσει στο ΤΕΟ 12 εκ. ευρώ, «ξηλώθηκε», επειδή δεν μπορούσε να επεκταθεί ενόψει των νέων σταθμών διοδίων. Επί της ουσίας το προσωπικό του υπουργείου επιβεβαίωνε ότι τα διόδια λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου