Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010


Βαρύς πέλεκυς στα Βαρέα
«Καμπάνα» 5 ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης για 700.000 εργαζομένους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
16041615
«Καμπάνα» 5 ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης (και) για τους 700.000 (μόνο στον ιδιωτικό τομέα) εργαζομένους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) περιλαμβάνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο Λοβέρδου. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμοσθεί από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία.
Φωτογραφία
Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Ετσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015. Εξάλλου η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος.
Τονίζεται ότι οι σαρωτικές αλλαγές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα θα επέλθουν με δύο νομοσχέδια και δύο Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.), που θα δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έγκριση από την τρόικα. Ειδικότερα την ερχόμενη Πέμπτη δίνονται στους κοινωνικούς φορείς τα σχέδια των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ανατροπές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια ημέρα δίνεται το ΟΚ από την τρόικα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό- με το οποίο επέρχονται ριζικές ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων- θα πάρει αμέσως τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ τα δύο σχέδια Π.Δ. θα σταλούν για συνυπογραφή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε στη συνέχεια να σταλούν για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Παράλληλα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Για τις αλλαγές στα εργασιακά (όπως άλλωστε επιτάσσει και το μνημόνιο) έγινε χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπέβαλαν τις προτάσεις τους.
Απολύσεις- αποζημιώσεις
Αποφασίστηκε το ένα σχέδιο Π.Δ. να αφορά τη μείωση του κόστους των υπερωριών και το άλλο να προβλέπει τα εξής:
1Αύξηση στο όριο απολύσεων (από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 εργαζομένους και άνω):
α) σε 4 εργαζομένους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 200 ανθρώπους και β) σε ποσοστό 2-3% του προσωπικού και μέχρι και 30 άτομα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους.
2Μείωση στο ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης κατά 20-40% (χωρίς προκαταβολή) σε έξι δόσεις.
Οι κατώτατες αποδοχές
3Την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους. Συζητείται ο κατώτατος μισθός να είναι τα 640 ευρώ αντί για 740 σήμερα.
4Τον καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.
5Τον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
6Τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Ανεργος σχεδόν ο ένας στους τρεις νέους κάτω των 24 ετών
ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ενός έτους οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 122.000, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις νέους έως 24 ετών είναι άνεργος (29,8%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο 11,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο, έναντι 9,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και 12,1% τον Φεβρουάριο 2010. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η συνολική ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10,2% το 2010 και θα «σκαρφαλώσει» στο 11% το 2011. Μάλιστα το ποσοστό της ανεργίας των νέων στη χώρα μας είναι κατά πολύ ανώτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), που ανερχόταν στο 20,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία τον περασμένο Μάρτιο:
1. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 121.699 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009 (αύξηση 26,6%) ενώ μειώθηκαν κατά 26.554 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010.
2. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάρτιο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.423.899. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 578.723, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.663.
3. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 65.773 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009 (μείωση 1,5%), ενώ αυξήθηκαν κατά 19.848 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010 (αύξηση 0,5%).
Απάντηση με δύο συλλαλητήρια από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
ΣΕ ΔΥΟ νέα συλλαλητήρια και σε νέα πανελλαδική απεργία (με ανοικτή ημερομηνία) μαζί με τη ΓΣΕΕ, προχωρεί η ΑΔΕΔΥ κατά των κυβερνητικών μέτρων.
Το πρώτο συλλαλητήριο θα γίνει στις 16 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος (και πορεία στη Βουλή), ενώ το δεύτερο θα γίνει στις 23 Ιουνίου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. Η νέα πανεργατική απεργία εκτιμάται ότι θα γίνει με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η φωτογραφία, από προηγούμενο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

TEN YEARS AFTER "Change The World" LIVE 7-07


ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, ΑΦΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ
Καλοκαιρινό το Ασφαλιστικό και με δόσεις, για τον φόβο αντιδράσεων
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Το μαρτύριο της σταγόνας επιλέγει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Από τη μια πλευρά, εμφανίζεται να επισπεύδει την κατάθεση του νομοσχεδίου, σε υλοποίηση και του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου που προβλέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέσα στον μήνα, αλλά από την άλλη, οι σκληρές ρυθμίσεις θα σέρνονται μέσα στο καλοκαίρι. Προφανώς ποντάροντας στην καλοκαιρινή ραστώνη και την υποχώρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και των κοινωνικών αγώνων.

Δημόσιο, ένστολοι

Μετά το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα που ο Α. Λοβέρδος θα καταθέσει στη Βουλή πριν από το τέλος του μήνα, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τον δημόσιο τομέα (Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων) που τώρα συντάσσουν οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση μεταξύ ανδρών και γυναικών (Δημόσιο και ένστολοι όλων των κλάδων). Παράλληλα θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας των ανδρών (στο 60ό με 40ετία και στο 65ο στις άλλες περιπτώσεις) και θα μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης από 35/35 για πλήρη σύνταξη σε 1,2% για κάθε χρόνο ασφάλισης.

Το τρίτο κύμα

Ενα τρίτο κύμα ανατροπών στο Ασφαλιστικό θα έρθει αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και σε θερινό τμήμα της Βουλής, με το οποίο αφ' ενός θα ρυθμίζονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και αφ' ετέρου θα αναγνωρίζεται ο πλασματικός χρόνος για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης (για έξοδο στο 60ό έτος με πλήρη ανταποδοτική σύνταξη). Σε αυτόν θα αναγνωρίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας και ανατροφής παιδιών.

Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις η τρόικα επιμένει να της γνωστοποιηθούν τα στοιχεία «για τη συνολική δαπάνη των βασικών-κρατικών συντάξεων, των ανταποδοτικών αλλά και όσες χορηγούν τα ταμεία επικούρησης τα οποία είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου». Και αυτό γιατί θεωρούνται εγγυημένες από το κράτος παροχές και, ως εκ τούτου, τυχόν αδυναμία καταβολής από τα οικεία ταμεία θα επιβαρύνουν το Δημόσιο (κρατικό προϋπολογισμό) και θα αυξηθεί έτσι το έλλειμμα.

65, αλλιώς ψαλίδι

Ως προς το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα έχουν «κλειδώσει» οι αλλαγές αναφορικά με τη χορήγηση της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος. Για όποιον εξέρχεται νωρίτερα από αυτό το ηλικιακό όριο, εκτός από τη μη πληρωμή της κρατικής συμμετοχής (360 ευρώ) ή τη μειωμένη καταβολή αυτής, θα περικόπτεται και το 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου (και μείον 30% για έξοδ0 στο 60ό έτος). Η μόνη παροχή που δεν θα υπόκειται σε πέναλτι πρόωρης εξόδου θα είναι η συνταξιοδότηση με 40 έτη ασφάλισης.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού (1,2% τον χρόνο σε μέσα επίπεδα από 2%) θα τεθεί σε ισχύ από το 2015 και όχι από το 2018 που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο νόμου. Επίσης θα μειωθεί το κίνητρο παραμονής στην εργασία πέραν των 36 ετών με το ψαλίδισμα της προσαύξησης από 3,3% σε 3% τον χρόνο. Το σχετικό κίνητρο είχε τεθεί στο προσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αλλά καθώς η τρόικα επιμένει σε αυξημένα -με τον νόμο- όρια ηλικίας, τώρα αποσύρεται.

Οι επιτηρητές

Το νομοσχέδιο για την ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα θα καταθέσει ο Α. Λοβέρδος ώς το τέλος του μήνα. Ακολουθούν οι ρυθμίσεις για το Δημόσιο και τους ένστολους και (αργότερα) το ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις Το νομοσχέδιο για την ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα θα καταθέσει ο Α. Λοβέρδος ώς το τέλος του μήνα. Ακολουθούν οι ρυθμίσεις για το Δημόσιο και τους ένστολους και (αργότερα) το ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις Τα ανωτέρω θέματα θεωρείται ότι έχουν «κλείσει» μέσω της αλληλογραφίας με την Κομισιόν (σ.σ. μόνο ο υπουργός Εργασίας έχει στείλει δύο επιστολές και άλλη μία η γεν. γραμματέας Αθηνά Δρέττα), ενώ το πακέτο των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στις 16 Ιουνίου στη διάρκεια της επιθεώρησης από την τρόικα των επιτηρητών. Ακολούθως, στις 22-23 Ιουνίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή έτσι ώστε «να περάσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μέσα στον μήνα και από την Ολομέλεια στις αρχές Ιουλίου».

«Δεν κάνουμε σχόλια σε πίνακες που μπορεί να βγαίνουν αποσπασματικά και δεν γνωρίζω και από πού προκύπτουν. Εμείς ασκούμε μια συγκεκριμένη πολιτική... που έχει άμεσο αποτέλεσμα: την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αναφορικά με τη χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» για μείωση στο μισό των αποζημιώσεων απόλυσης. *

ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΕ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ
Στη φτήνια οι απολύσεις και χωρίς δημοσιονομικό όφελος
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Στο μισό θα πέσει η αποζημίωση απόλυσης με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, αν και υπάρχει απόκλιση με το υπουργείο Οικονομικών που εμφανίζεται να προωθεί πιο ήπια πρόταση. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία προώθησης όλων των αντεργατικών μέτρων μέσα στον μήνα, ακόμη και το... ημιτελές όσο και σκληρό Ασφαλιστικό.

Η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης προβλέπεται στο Μνημόνιο (σαν εξίσωση των αποζημιώσεων μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών-βλέπε σχετικούς πίνακες) και γίνεται χάριν των εργοδοτών. Οι φτηνές απολύσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των μηνιαίων ποσοστών μαζικών απολύσεων και την κατάργηση της Διαιτησίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης ετέθησαν στο Μηνομόνιο από τον ΣΕΒ και έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση σαν... αντιπαροχή στη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση στον ένα μήνα της περιόδου προειδοποίησης πριν από την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Σήμερα ο χρόνος προειδοποίησης συμπίπτει με το ύψος της αποζημίωσης (ισάριθμα μηνιάτικα). Σύμφωνα με τα ισχύοντα, εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προειδοποίησης (π.χ. ένα χρόνο πριν σε περίπτωση απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον 16 έτη), τότε η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης πέφτει στο μισό (στους 6 μήνες στο παράδειγμά μας). Με την πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στον ένα μήνα, η αποζημίωση πέφτει αυτομάτως στο ήμισυ. Η ρύθμιση αυτή όμως θίγει τους παλαιούς εργαζομένους, αν και φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τα εφάπαξ (40%-50% της νόμιμης αποζημίωσης).

Ηπιότερος ο Παπακωνσταντίνου

Αντιθέτως, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ήπια πρόταση, η οποία προβλέπει μείωση της αποζημίωσης απόλυσης κατά 20% εν σχέσει με τα ισχύοντα και καμιά αλλαγή για όσους είναι άνω των 50 ετών.

Το θέμα των μειωμένων αποζημιώσεων που προβλέπει το Μνημόνιο αναμένεται να θέσουν και οι κοινωνικοί εταίροι (οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών ενώσεων επαναλαμβάνονται τη Δευτέρα). Η εργατική πλευρά θα επιδιώξει να μη μειωθεί η αποζημίωση ή ο χρόνος προειδοποίησης, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στην ανάγκη προστασίας όσων είναι κοντά (έως 10 έτη) στο όριο συνταξιοδότησης.

5 απολύσεις μηνιαίως

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αυξήσει το ποσοστό απολύσεων ως εξής: ελεύθερες απολύσεις στις επιχειρήσεις μέχρι 30 άτομα (ισχύει μέχρι τα 20), 5 απολύσεις τον μήνα στις επιχειρήσεις μέχρι 150 άτομα (είναι 4 μέχρι 200 άτομα) και 4% για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Αναφορικά με τη διευθέτηση των συλλογικών διαφορών (διαδικασία ΟΜΕΔ), με τη ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος η προσπάθεια θα εξαντλείται στη Μεσολάβηση. Εάν το αποτέλεσμα αυτής δεν γίνεται δεκτό από τον εργοδότη, ο σύλλογος εργαζομένων δεν θα μπορεί να προσφύγει (μονομερώς) στη Διαιτησία· θα απαιτείται διαιτητής κοινής αποδοχής.

Για το θέμα της περικοπής των αποζημιώσεων απόλυσης και της... διευκόλυνσης των απολύσεων αναμένεται να ενημερωθεί η τρόικα των επιτηρητών στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα (16/6 στο υπουργείο Εργασίας). Στόχος, η από κοινού προώθηση των απολύσεων με το Ασφαλιστικό (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που περιλαμβάνει και τους ένστολους) ώστε να κλείσουν μέσα στον Ιούλιο.

Χωρίς μια δικαιολογία

Ωστόσο οι σκληρές διατάξεις στο Ασφαλιστικό («θα γίνει ό,τι λέει το Μνημόνιο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) αναμένεται να προκαλέσουν νέες μαζικές αντιδράσεις από τους εργαζομένους και να πυροδοτήσουν νέα αμφισβήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί εάν υπάρχει μια κάποια δικαιολογία για τις συντάξεις, δηλαδή τα άδεια ασφαλιστικά και κρατικά ταμεία και τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, για τις φτηνές απολύσεις δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Πόσο μάλλον όταν το όφελος είναι προφανές για τους εργοδότες οι οποίοι θα πετούν έτσι στον δρόμο εργαζομένους μετά από δεκαετίες απασχόλησης και προσφοράς.

* Ως προς το Ασφαλιστικό, φαίνεται ότι ο πλασματικός χρόνος (θητεία, ανατροφή τέκνων) στην 40ετία δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αλλά θα προστεθεί αργότερα (με άλλη νομοθετική πρωτοβουλία) ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού (1,2% το χρόνο σε μέσα επίπεδα από 2%) θα τεθεί σε ισχύ από το 2015 και όχι από το 2018 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου. Τέλος, θα μειωθεί το κίνητρο παραμονής στην εργασία με το ψαλίδισμα της προσαύξησης από 3,3% σε 3% το χρόνο πέραν των 36 χρόνων ασφάλισης. *

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΕΚΠ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Το ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ και το Περιφερειακό ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Δυτικής Ελλάδας σας προσκαλούν στην Ημερίδα που συνδιοργανώνουν και πρόκειται να πραγματοποιήσουν με θέμα :

« ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ »

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010, στο Ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ (Ρήγα Φεραίου 106 & Ασκληπιού) στις 18:30 μ.μ.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο κ. Σάββας Ρομπόλης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.