Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την Ολυμπία Οδό

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στη συνεδρίασή του στις 26-7-2011, εκτός ημερησίας, συζήτησε το κατεπείγον θέμα: «Εργασίες στα εργοτάξια της “Ολυμπίας Οδού”» και αποφάσισε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ τα εξής:

Το τελευταίο διάστημα οι εργασίες στα εργοτάξια της «Ολυμπίας Οδού» σταδιακά μειώνονται και σήμερα πλέον έχουν πλήρως διακοπεί.

Πάνω από το 80% του προσωπικού έχει ήδη απολυθεί, προαναγγέλλοντας τις προθέσεις του παραχωρησιούχου για την οριστική εγκατάλειψη του έργου.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο ανησυχεί σοβαρά γι’ αυτή την εξέλιξη. Θεωρεί αδιανόητη τη διακοπή και την εγκατάλειψη του έργου από τον παραχωρησιούχο, κατά παράβαση της ισχύουσας σύμβασης και με την ανοχή της Πολιτείας.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο μόνος συνεπής στις προβλέψεις της σύμβασης είναι οι πολίτες, που συνεχίζουν να πληρώνουν διόδια κινούμενοι όχι σε αυτοκινητόδρομο, αλλά σε ένα ανασφαλές, επικίνδυνο και εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να προασπίσουμε την ασφάλεια των οδηγών και το Δημόσιο συμφέρον.

Απαιτούμε την εφαρμογή της σύμβασης και την ανάληψη των υποχρεώσεων που πηγάζουν από αυτήν τόσο από την μεριά του Δημοσίου, όσο και από την πλευρά του παραχωρησιούχου. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απαράδεκτο οι πολίτες να συνεχίζουν να πληρώνουν διόδια σε ένα εγκαταλειμμένο έργο.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει χωρίς καθυστέρηση όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε:

1) Να επανεκινήσουν οι εργασίες με το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που προβλέπεται από τη σύμβαση.

2) Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν μαζικά το τελευταίο διάστημα.

3 Να ολοκληρωθεί το έργο σε όλα το μήκος του από την Κόρινθο μέχρι τον Τσακώνα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο να επιδώσει το παρόν ψήφισμα στον αρμόδιο Υπουργό και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επανεκίνηση του έργο».

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Κι όμως δεν τα έχουμε δει όλα ακόμη...

Κι όμως δεν τα έχουμε δει όλα ακόμη...

Ημερήσιος Κήρυκας Πατρών: Οι εργαζόμενοι απολύονται, η εφημερίδα εκδίδεται

23 Ιουλίου 2011: η πρώτη δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ημερήσιος Κήρυξ» απολύεται προειδοποιημένα, παστρικά και «αναίμακτα». Η αποζημίωση –που έτσι κι αλλιώς λόγω της προειδοποίησης έχει πέσει στο μισό– αναμένεται, όπως και τα οφειλόμενα δεδουλευμένα δύο μηνών…
Από τις 15 Ιουνίου 2011 οι επτά εργαζόμενοι του Κήρυκα είχαν λάβει και επισήμως το έγγραφο της προειδοποιημένης απόλυσής τους: δύο δημοσιογράφοι, ένας αθλητικός συντάκτης, τρεις τεχνικοί, μία υπάλληλος γραφείου.
Οι φήμες ότι ο Κήρυκας επρόκειτο να κλείσει, ακολουθώντας την τύχη της πλειοψηφίας των εφημερίδων της Πάτρας, υπήρχαν εδώ και καιρό. Εξάλλου, ένα χρόνο πριν (21/6/2010) η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοση του δευτεριάτικου φύλλου της, του «Εθνικού Κήρυκα», με τη διεύθυνση να ειδοποιεί τους εργαζόμενους τηλεφωνικά την προηγουμένη το απόγευμα. Οι αντιδράσεις, τότε, χλιαρές.
Το μεν ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων είχε ανακοινώσει ότι «προτίθεται άμεσα να λάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανατροπής του δυσμενούς κλίματος, θεωρώντας πως η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να χάσει την έκφρασή της» (από την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ 21/6/2010).
Οι δε εργαζόμενοι –που στην πλειοψηφία τους εργάζονταν και στο ημερήσιο φύλλο– θεώρησαν, προφανώς, ότι υπάρχουν και χειρότερα –όντως υπάρχουν– και «προσαρμόστηκαν» στη νέα πραγματικότητα. Έτσι κι αλλιώς, είναι γεγονός ότι δεν μπορείς να βασιστείς σε «πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανατροπής του δυσμενούς κλίματος», όταν γύρω σου διαλύεται το σύμπαν.
Και τα χειρότερα ήρθαν, ένα χρόνο μετά.
Οι εργαζόμενοι του Κήρυκα λαμβάνουν τις προειδοποιημένες καταγγελίες σύμβασής τους, σύμφωνα με τις οποίες απολύονται σταδιακά από τις 23 Ιουλίου 2011 έως και τα τέλη του χρόνου. Οι αποζημιώσεις μετατρέπονται σε «ψίχουλα», καθώς, ελέω νέου νόμου, αντιστοιχούν στο μισό ποσό των χρημάτων λόγω προειδοποίησης. Τα οφειλόμενα δεδουλευμένα δύο μηνών –χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αυξηθούν για όσους η απόλυση έπεται– παραμένουν ζητούμενα.
Το καλύτερο; Οι υπό απόλυση εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εκδίδουν την εφημερίδα έως ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο – ο τελευταίος εργαζόμενος που απολύεται είναι τεχνικός, με προϋπηρεσία 30 χρόνων.
Έτσι, μετρώντας ήδη μείον μία δημοσιογράφο (από τους τρεις συντάκτες, συνολικά), η έκδοση συνεχίζεται σήμερα κανονικά (με λιγότερες σελίδες), όπως και ο εφιάλτης των εργαζομένων στα ΜΜΕ της Πάτρας. Ο 12σέλιδος, πλέον, Ημερήσιος Κήρυξ συνεχίζει να αναρτάται στα περίπτερα, να έχει διαφήμιση, να εισπράττει. Και θα συνεχίσει να αναρτάται στα περίπτερα, να έχει διαφήμιση, να εισπράττει, ακόμη και όταν απολυθεί και η δεύτερη δημοσιογράφος τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, και δύο τεχνικοί στη συνέχεια…
Άλλη μια ιστορική εφημερίδα της Πάτρας κατεβάζει ρολά, γράφοντας ιστορία στις εργασιακές σχέσεις(;) στον Τύπο, εφαρμόζοντας ένα υβριδικό μοντέλο λειτουργίας.
Επόμενη απόλυση, τον Σεπτέμβρη.
Μέχρι τότε, καλό καλοκαίρι!

ΥΓ: Ρε συνάδελφοι του ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, καλά με τις πρωτοβουλίες που θα παίρνατε, αλλά ούτε μια ανακοίνωση για το γεγονός; Ούτε μια αναφορά ότι στην Πάτρα εκδίδονται εφημερίδες χωρίς δημοσιογράφους; Ούτε μια αναφορά για τα «απίστευτα κι όμως αληθινά» που συμβαίνουν;
Όχι τίποτα άλλο, τουλάχιστον οι συνάδελφοι να έχουν ένα αναμνηστικό ότι «έφαγαν» κάποια χρόνια της ζωής τους δουλεύοντας στον Τύπο.
Posted by ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ at 08:19

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας με ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή τους προς τους εργαζόμενους στην COCA COLA 3Ε Πατρών και στην ΑΒΕΞ Πάτρας. Ο συνδικαλιστικός φορέας στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλει τις διοικήσεις των δυο επιχειρήσεων και δηλώνει αποφασισμένος να προασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Οι διοικήσεις και των δύο Επιχειρήσεων τηρούν απέναντι στους εργαζόμενους απαξιωτική και αδιάλλακτη στάση, την οποία και καταγγέλλουμε. Αδιαφορούν για την ανασφάλεια, που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Είναι απαράδεκτο και οξύμωρο από μία Εταιρεία, όπως η COCA COLA να παρουσιάζεται στους εργαζόμενους με σειρά ανακολουθιών και να προσπαθεί να τους απαξιώσει, με στόχο την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τη σταδιακή αντικατάσταση με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δίχως δικαιώματα. Η εργοδοσία του Εργοστασίου ξυλείας ΑΒΕΞ έσυρε έναν χρόνο τώρα τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια, στην αεργία εξαντλώντας κάθε όριο υπομονής και ανοχής από την πλευρά των εργαζομένων, αδιαφορώντας επιμελώς και για τα δεδουλευμένα του Ιουνίου.

Είναι καιρός επιτέλους στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ελληνική κοινωνία, να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, που απαιτεί η ευθύνη του καθενός!

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καταγγέλλει τις απαράδεκτες τακτικές των δύο Επιχειρήσεων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε όλα τα εργασιακά δικαιώματα των συνάδελφων μας, κλιμακώνοντας τους αγώνες μας, προκειμένου να αντισταθούμε δυναμικά σε κάθε σκοπιμότητα και των δύο Επιχειρήσεων.»

THE BEST.GR

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Δελτίο Τύπου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΤΣΑΚΩΝΑ

«Η ΓΑΛΑΡΙΑ»

Παναγοπούλα 27/072011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΣήμερα στις 8:00 μ.μ. στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, θα συζητηθεί το θέμα της «Ολυμπίας Οδού».
Έπειτα από πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου κ. Δ. Αϊβαλή και με σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, θα συζητηθεί το θέμα του έργου, των διοδίων και των απολυμένων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να παραβρίσκονται στο κτίριο του Λαδόπουλου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.───────────────────────────────────────────────────

www.galaria2010.blogspot.com galaria2010@gmail.com FAX 2610 960 826