Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ

Στο κόκκινο δύο συμβάσεις
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται τουλάχιστον δύο από τις συνολικά πέντε συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους και δεν αποκλείεται να φτάσουν ώς την ακύρωσή τους, ανάλογα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.
Οι εργολάβοι δεν έχουν απαντήσει ώς τώρα στην πρόταση του υπουργείου Υποδομών, που τους έχει υποβληθεί από τα μέσα Απριλίου. Προβλέπει την υπογραφή μνημονίου και περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών διοδίων από 25 έως και 50%, τη δημιουργία αποθεματικού, με «προίκα» 500 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση των τραπεζών που δανειοδοτούν τα έργα και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις ανεπαρκείς μελέτες και έχουν προκαλέσει τις παρεμβάσεις του ΣτΕ. Από την πλευρά τους οι εργολάβοι, κυρίως από τις ελληνικές εταιρείες που μετέχουν στις κοινοπραξίες, εμφανίζονται θετικοί στις προτάσεις του υπουργείου, αλλά το ρόλο του «κακού» φαίνεται ότι έχουν αναλάβει οι τράπεζες.

Γνωμοδότηση

Εχει ενδιαφέρον ότι τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις τα έργα έχουν σταματήσει από τις 27 Ιανουαρίου 2011, αλλά οι εργολάβοι συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά διόδια! Με βάση τις συμβάσεις του 2007, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε περίπτωση που παραχωρησιούχος έχει διακόψει τις κατασκευές για περισσότερο από τρεις μήνες. Επιπλέον έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση σε βάρος του αναδόχου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα άρθρα της σύμβασης που δίνουν «πάτημα» στους εργολάβους για να ξεφεύγουν. Για τη διασαφήνιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, το υπουργείο Υποδομών έχει ζητήσει γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι εργολάβοι απειλούν με αποχώρηση και έχουν ανεπίσημα διαμηνύσει ότι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις άνω των 2 δισ. ευρώ!

Πηγές του υπουργείου Υποδομών διευκρίνιζαν στην «Ε» ότι οι εργολάβοι αντιδρούν σε ορισμένα μέτρα που προτείνει το Μνημόνιο. Οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως την ενδυνάμωση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), που προβλέπεται να αναλάβει εποπτικό ρόλο για το σύνολο των αυτοκινητόδρομων με διόδια. Στην Αττική οδό λειτουργεί από την αρχή τριπλό σύστημα καταγραφής των εσόδων από τους σταθμούς διοδίων. Ανάλογες υποδομές προβλέπεται να τοποθετηθούν και στην Εγνατία.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους πέντε υπό κατασκευήν αυτοκινητόδρομους. Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί, ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο της κρατικής εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», που ασκεί καθήκοντα επιβλέποντος στα έργα, εντοπίστηκε σύστημα με πλαστές αποδείξεις διοδίων. Το γεγονός αποδέχτηκε εκπρόσωπος της κοινοπραξίας έπειτα από ερώτημα της «Ε». Διευκρίνισε ότι το περιστατικό είχε καταγραφεί πριν από περίπου δύο χρόνια και έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Αρνήθηκε να μας δώσει περισσότερα στοιχεία και μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για δύο υπαλλήλους των διοδίων που εντοπίστηκαν και απολύθηκαν. Ο ένας από αυτούς είχε αντιγράψει το bar code των διοδίων και έδιναν μια πλαστή απόδειξη σε κάθε οκτώ διελεύσεις. Από το υπουργείο Υποδομών μάς ενημέρωσαν ότι προτίθενται να παραστούν στις δίκες, γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για απώλεια δημοσίων εσόδων, αφού τα διόδια καταβάλλονται από τους οδηγούς και αποτελούν μέρος της χρηματοδότησης των έργων. *

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ 45 – (30200) – ΤΗΛ. 26310-22281 – (FAX 26310-25251)
Αναγνωρίστηκε με την υπ’ αριθ. 346/1955 απόφαση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου

Μεσολόγγι 4/5/2011
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ
Επίσκεψη στο εργοτάξιο της Κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου την Τετάρτη 4-5-2011 με τον υπεύθυνο εκτέλεσης του έργου – τμήματος της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ κ. Χουχουρέλο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά η ουσιαστική παύση των εργασιών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις δανειοδότριες τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο. Το έργο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 30% και εκκρεμούν ζητήματα ομαλής χρηματοδότησης, απαλλοτριώσεων και μεταφοράς των δικτύων κοινωνικής ωφέλειας. Στις 31-12-2010 υπήρχαν 105 άτομα προσωπικό (μόνιμο και εποχιακό) και 100 περίπου υπεργολάβοι και στις 30-4-2011 υπάρχουν πλέον μόνο 50 άτομα εκ των οποίων τα 30 είναι σε υποχρεωτικές ή άνευ αποδοχών άδειες. Κατά τα φαινόμενα εάν μέχρι 15-6-2011 δεν απεμπλακεί το έργο από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, η κοινοπραξία θα το εγκαταλείψει και δεν θα υλοποιήσει τη σχετική σύμβαση!
Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου με αφορμή τα παραπάνω θεωρεί ότι:
1) Πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει άμεσα το έργο.
2) Το Ελληνικό Δημόσιο και οι τράπεζες πρέπει να βρουν σύντομα λύση για την συνέχιση της χρηματοδότησης, μέσα από την οποία θα ενταχθεί και το τούνελ στην Κλόκοβα και θα λυθούν τα προβλήματα απαλλοτριώσεων, ώστε να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο κομμάτι της Ιόνιας Οδού μέχρι το τέλος του 2013.
3) Να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κοινοπραξία – επιθεώρηση εργασίας – εργαζόμενοι) για τον αυστηρό έλεγχο των υπεργολάβων που χρησιμοποιούν αρκετές φορές ανασφάλιστους εργαζόμενους και ταυτόχρονα απαιτεί την επιβολή αυστηρών ποινών κατ’ εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
4) Η Διοίκηση του Ε.Κ. και τα κλαδικά σωματεία να έχουν πάντοτε τον πρώτο λόγο για τις προσλήψεις προσωπικού σε περίπτωση επανεκκίνησης του έργου, γιατί και γνώση και εμπειρία του χώρου διαθέτουν. Στην κατεύθυνση αυτή θα καταθέσει στην κοινοπραξία σχετική λίστα αναγκών και ανέργων.
Τέλος η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου καλεί τους αρμόδιους κεντρικούς και τοπικούς φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή μας και τη νοτιοδυτική Ελλάδα να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και να λάβει σάρκα και οστά η περιβόητη ανάπτυξη.
Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ν. Αχαΐας

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΗ

Συναδέλφισες και συνάδελφοι εργαζόμενοι, νέοι και νέες
Οι ελεγκτές της τρόικας και η κυβέρνηση –ντόπιοι τοποτηρητές τους- καθημερινά «μετράνε» τη λιτότητα, την εξαθλίωση και την ανεργία και παίρνουν μέτρα και άλλα μέτρα σε βάρος της κοινωνίας των εργαζομένων.
 Οι Συλλογικές συμβάσεις γίνανε ατομικές!! Ξεπέρασαν ακόμη και τις λεγόμενες επιχειρησιακές που ζητούσε η τρόικα.
 Οι μισθοί και τα μεροκάματα όχι μόνο μειώθηκαν σημαντικά, αλλά σήμερα η πλειοψηφία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα. Στο στόχαστρο μπαίνουν σήμερα και τα βαρέα ανθυγιεινά. Οι συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων βάζουν σε επιπλέον κίνδυνο τη δημόσια υγεία και παιδεία.
 Οι τελευταίες ΔΕΚΟ - Δημόσια Αμυντική Βιομηχανία, η δημόσια ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού – παραδίδονται στους τοκογλύφους –δανειστές – δυνάστες μας.
 Οι απολύσεις και η ανεργία στους εμποροϋπάλληλους, στους ιδιωτικούς υπάλληλους, στη VINCI, στα οικοδομικά έργα, στον επισιτισμό, έχουν σπάσει τα κοντέρ.
 Οι βρώμικες – φασιστικού τύπου- επιθέσεις ενάντια στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Εργάτες καθαριότητας Δήμου Πάτρας, κλπ)είναι συστατικό στοιχείο των απανωτών μνημονίων του νεοφιλελευθερισμού και η ΓΣΕΕ με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία παρακολουθεί ατάραχη και συνδιαλεγόμενη.

Ήρθε η ώρα να τους αγνοήσουμε και να προχωρήσουμε για να μη γυρίσουμε στα σκοτάδια του ’50 –μεταφορικά και πραγματικά.
Απεργούμε στις 11 Μάη για να υπερασπίσουμε τη Δημόσια περιουσία που ανήκει στον εργαζόμενο λαό, για να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ, η ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, , κάθε παραγωγική κοινής ωφέλειας ΔΕΚΟ.
- Απεργούμε ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία.
- Απεργούμε για να έχουμε Δημόσια Υγεία και Παιδεία.
- Απεργούμε για να βρούμε τον αγωνιστικό ταξικό βηματισμό μας, μακριά από τη μουγκή- πρόθυμη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Όλοι μαζί μπορούμε να κατεβάσουμε τον ΔΙΑΚΟΠΤΗ στα μνημόνια της τρόικας, της Ε.Ε. και της κυβέρνησης.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις
και 10.30π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στα πανό
των σωματείων του συντονισμού
syntonismosaxaias.blogspot.com

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ν. ΑχαΐαςΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συνάδελφοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ
Συνάδελφοι του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Είμαστε μαζί σας για να μην ξεπουληθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στους τοκογλύφους-δανειστές-δυνάστες μας.
Είμαστε μαζί σας για να συνεχίσει το αγαθό του ηλεκτρισμού να φωτίζει από το Καστελόριζο και τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο και τον Προμαχώνα τους άνεργους, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους νέους αυτής της χώρας.
Για να μη γυρίσουμε στα σκοτάδια του ΄50 μεταφορικά και πραγματικά. Δημόσιες συγκοινωνίες. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Δημόσια Αμυντική Βιομηχανία, δημόσια ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ αποτελούν δημόσια περιουσία του λαού και όχι περιουσία των κυβερνώντων και των τροικανών.
Για να υπερασπίσουμε τη δημόσια περιουσία και να μη στερήσουμε μια σημαντική παραγωγική δυνατότητα της χώρας να ξεφύγει αργά αλλά σταθερά από τη δίνη των απανωτών αδιέξοδων μνημονίων που λεηλατούν, ρημάζουν και ισοπεδώνουν την κοινωνία των εργαζομένων.

Σαν ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχετε το γενικό πρόσταγμα .
Αγνοήστε τη «μουγκή» - εμείς θα λέγαμε- πρόθυμη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και προχωρήστε σε πανελλαδική συνάντηση όλων των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων για να δώσουμε τη μάχη της ΔΕΗ που μπορεί και πρέπει να την κερδίσουμε για μας, για τη χώρα, για σας.

Όλοι μαζί μπορούμε να κατεβάσουμε τον ΔΙΑΚΟΠΤΗ στα μνημόνια της τρόικας, της Ε.Ε. και της κυβέρνησης.
syntonismosaxaias.blogspot.com