Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
Και την κα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: Η κοινοπραξία «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΥΣ» συνεχίζει ανενόχλητη, παρά τις αποφάσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, να παραβιάζει την εργατική νομοθεσία! Η κυβέρνηση κάνει τα «στραβά μάτια»

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, η κοινοπραξία «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΥΣ», η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ», δηλαδή την κατασκευή της νέας εθνικής οδού Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, συνεχίζει, παρά τις αποφάσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, να παραβιάζει την εργατική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία VINCI (μέλος της κοινοπραξίας), είχε προχωρήσει σε 28 παράνομες απολύσεις καταπατώντας ακόμα και το όριο των νόμιμων απολύσεων του 5%, αρνούμενη κάθε επίσημη ενημέρωση και διαβούλευση με το σωματείο «ΓΑΛΑΡΙΑ», το μοναδικό σωματείο στην Ολυμπία οδό.
Το τμήμα κοινωνικής επιθεώρησης Αχαϊας, στην οποία προσέφυγε το σωματείο, στην απάντησή του με το υπ’αριθμ. 3260/17-01-2011 αναφέρει ότι η εταιρεία έχει παραβεί τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και θεωρεί ότι οι «ομαδικές απολύσεις που γίνονται κατά παράβαση του νόμου είναι άκυρες».
Η διοίκηση της εταιρείας, παρά την απόφαση της επιθεώρησης εργασίας, επικαλέσθηκε «ειδικούς λόγους» για την μη τήρηση του ορίου και ανακοίνωσε κυνικά στη διοίκηση του σωματείου ότι θα προχωρήσει άμεσα σε 40 νέες απολύσεις, αγνοώντας προκλητικά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Επιπλέον, διαμήνυσε στους εργαζόμενους ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις.
Το σωματείο «ΓΑΛΑΡΙΑ», αντέδρασε άμεσα και προχώρησε σε στάσεις εργασίας, ζητώντας από την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις και να μην προχωρήσει σε νέες.
Οι ενέργειες αυτές της εταιρείας VINCI έχουν προκαλέσει την αντίδραση της ΓΣΕΕ, της ομοσπονδίας μετάλλου (ΠΟΕΜ), του Εργατικού Κέντρου Πατρών και του Εργατικού Κέντρου Αιγίου που εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων και καλούν την κοινοπραξία να ανακαλέσει τις απολύσεις και να μην προχωρήσει σε νέες.
Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα «στραβά μάτια» κοιτώντας μόνο προς την πλευρά των εργαζομένων αν τηρούν την ισχύουσα νομοθεσία και αφήνοντας ασύδοτη την εργοδοσία.
Επειδή η κυβέρνηση με την πρακτική της έχει δείξει ότι επεμβαίνει ταχύτατα και με πυγμή, όταν οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για δίκαια αιτήματά τους αμφισβητώντας την πολιτική της, εφαρμόζοντας ακόμα και το αντισυνταγματικό μέτρο της επιστράτευσης.
Επειδή οι εργοδότες δεν είναι υπεράνω της ισχύουσας νομοθεσίας.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβουν προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις των 28 εργαζομένων από την εταιρεία και να μην προχωρήσει σε νέες; Θα επιτρέψουν στην εταιρεία να συνεχίζει να παραβιάζει την εργατική νομοθεσία; Αν ναι τι μέτρα θα ληφθούν ενάντια στην εταιρεία;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απασχόληση του συνόλου των εργαζομένων και να υπάρξει άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους αλλά και προάσπιση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων τους;
3. Τι άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να συμμορφωθεί η κοινοπραξία με την ισχύουσα νομοθεσία;
Ο ερωτών βουλευτήςΛαφαζάνης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου