Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του Γιωργου Λιαλιου

Απολύσεις στην Ολυμπία Οδό, ως μέσο πίεσης
Του Γιωργου Λιαλιου

Πίεση μέσω απολύσεων ασκούν στο υπουργείο Υποδομών οι κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης. Η εταιρεία Vinci προχώρησε τη Δευτέρα στην απόλυση 40 εργαζομένων στην κατασκευή της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών, γεγονός που επιβεβαίωσε χθες η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός. Οι απολύσεις προκάλεσαν την αντίδραση του σωματείου των εργαζομένων στον άξονα, που προκήρυξε για αύριο 24ωρη απεργία, αλλά και του υπουργείου Υποδομών, που κάλεσε παραχωρησιούχους και τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η κατασκευαστική εταιρεία Vinci προχώρησε προχθές στην απόλυση ακόμα 40 εργαζομένων (είχαν προηγηθεί 30 απολύσεις τον Δεκέμβριο). Η Vinci είναι η μία από τις έξι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι της Ολυμπίας Οδού (οι άλλες τέσσερις είναι η Hochtief, J & P ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΑΘΗΝΑ). «Στα έργα της Vinci, που έχει αναλάβει το τμήμα Πάτρας - Αιγίου έχουν απομείνει, μετά τις απολύσεις, 320 εργαζόμενοι», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου «Η Γαλαρία», κ. Θοδ. Τσελεπής. «Μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τα έργα με αυτές τις συνθήκες και πως πρόθεσή τους είναι να προχωρήσουν και σε νέες απολύσεις». Αντιδρώντας, το σωματείο προκήρυξε για αύριο Πέμπτη 24ωρη απεργία, ενώ ζήτησε συνάντηση με το υπουργείο Υποδομών.

Τις απολύσεις επιβεβαίωσε χθες η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, η πρώτη που τοποθετείται δημόσια στο πρόβλημα που έχει ανακύψει στην υλοποίηση των οδικών έργων με συμβάσεις παραχώρησης. «Εκφράζουμε την ανησυχία και τη λύπη μας για τις απολύσεις εργαζομένων στις οποίες υποχρεώθηκε να προχωρήσει η εταιρεία Vinci Grand Projets που εργάζεται για λογαριασμό μας», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η προσωρινή διακοπή χρηματοδότησης του έργου που εμφανίστηκε να λυθεί και οι λόγοι που την προκάλεσαν να αρθούν ολοκληρωτικά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ελληνικό Δημόσιο και τις δανείστριες τράπεζες, στο αμέσως επόμενο διάστημα». Συνολικά στην ανακατασκευή της Εθνικής Οδού Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου απασχολούνται σήμερα περίπου 2.200 άτομα.

Αντίδραση υπουργείου

Η ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Υποδομών. «Οι τράπεζες δεν έχουν κανέναν λόγο να σταματήσουν τη χρηματοδότηση των έργων», ανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων κ. Γιάννης Μαγκριώτης. «Το Δημόσιο καταβάλλει τη χρηματοδοτική συμβολή του, έχει λύσει το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων και η επιστροφή του ΦΠΑ γίνεται μέσα στις συμβατικές προθεσμίες. Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως τις ανέλαβε το Δημόσιο».

Η αναστολή στην καταβολή των δόσεων των δανείων, στην οποία προχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες οδηγεί και άλλες κοινοπραξίες να προετοιμάζουν το έδαφος για απολύσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο- Ιωάννινα) προειδοποίησαν την παραχωρησιούχο κοινοπραξία Νέα Οδό για την πιθανότητα να προχωρήσουν σε παύση των εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου